Aprenem demana a la Comissió d’Infància al Parlament més recursos en l’atenció de l’autisme
Aprenem (Associació per la inclusió de les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista) ens va convidar a la compareixença que van fer el passat dimarts 15 de novembre a la Comissió d’Infància al Parlament de Catalunya per tal de posar de manifest les mancances existents en l’atenció als infants i adolescents amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista).
Aprenem, entitat federada amb la Federació Salut Mental Catalunya, va mostrar preocupació per la situació actual de Catalunya en la què hi ha 70.000 persones amb TEA i que ha suposat l’increment del 397% de persones amb aquest diagnòstic ateses als Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) des del 2006. Malgrat aquestes xifres no s’han produït canvis significatius en les dotacions de serveis de Salut, Educació i Benestar en els darrers 10 anys.
El TEA és un trastorn crònic i complex que necessita un abordatge multidisciplinar i serveis especialitzats. És imprescindible una formació específica entre els professionals per tal de dur a terme una intervenció precoç, intensiva i basada en l’evidència científica.
Aprenem va entregar un document que recull l’experiència de més de 100 famílies del territori català usuàries, en algun moment, dels Centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP) i CSMIJ per tal de fer-ne una valoració quantitativa general. Entre d’altres, els resultats denoten la insuficiència de les hores destinada a l’atenció:
- 45 minuts a la setmana als CDIAP
- menys d’una visita al mes als CSMIJ
- desconegut als CSMA
- la manca de pautes per a les famílies (que necessiten atenció, un acompanyament i eines de capacitació) i la manca de criteris clars en el diagnòstic
És per aquest motiu que van subratllar la necessitat d’una reestructuració i canvi de model en l’abordatge del TEA. Cal apostar per un canvi de model i que aquest sigui integral. Aprenem va fer 5 propostes al Parlament de Catalunya:
- La creació d’unitats referents altament especialitzades en recerca, diagnòstic i intervenció en TEA
- Dotació d’equips especialitzats per atenció TEA als recursos generalistes CDIAP i CSMIJ
- Personal especialitzat en TEA i aprenentatge a les escoles tant per assessorament com per suport a l’aula
- Serveis especialitzats per orientació a les famílies
- Dotació de recursos en tots els casos
En aquest sentit, des de la Federació Salut Mental Catalunya ens sumem a la iniciativa i li donem suport, desitjant que es posin en marxa les accions adienbts per garantir una atenció de qualitat i, sobretot, un projecte de futur per aquests infants i adolescents.
Clicant aquí tindreu accés a la Presentació |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada